lauantai 11. elokuuta 2012

Food post

























For a few years already my husband and I have been focusing on eating healthy. For us that means buying fresh ingredients (as non-processed as possible), lots of salad and vegetables, and getting everything from nearby. (For example we do not buy frozen fish if it's captured on the other side of the world and then flewn into our country. Even if that means we'd have to eat less fish than we would like to.)

I have a lot of food allergies, but I've slowly been trying to adjust my body to accept all the stuff I wasn't able to eat before. And lately I've also put some effort into serving the food nicely, trying to make the portions look pretty instead of just tasting good. I'm doing this daily, not only on weekends or for fancy occations. In the beginning of this year I made a resolution I wouldn't let my husband (or myself) eat dinner by the TV, but that was very soon forgotten... Oh well, we don't have kids who would copy our bad habits - nor do we have a lot of time to watch TV, so I've forgiven myself.

Picture 1 - Breaded dove breast (talk about nearby-food; my husband caught it yesterday), new harvest potatoes, onion rings, salad leaves, cucumber, cherry tomatoes and preserved beetroot.
Picture 2 - Wild strawberries (I've managed to keep them alive on our yard without doing anything) and rhubarb (a friend gave me some, as I just planted mine this spring). The strawberries went into the freezer for later, I made a kissel of the rhubarb.
Picture 3 - Our favorite pizza ingredients vary a lot. This time we had tomatoes, pineapple, feta, red onion, minced meat, salami and cheese. Pineapple is a must and it would have been nice to buy a whole fresh fruit, but as they (for some unknown reason) don't grow here in Finland, the canned stuff is a lot cheaper.
Picture 4 - Going to oven. I make my own pizza crust. I would like to make a healthier homemade pizza (like a veggie version, or something) but as we make pizza only a few times a year, my husband refuses to give up the salami...
Picture 5 - Salad leaves, cucumber, cherry tomatoes, grapes, spicy chicken strips, rice, soy sauce and fresh leek. This is the kind of dinner we would have quite often - our everyday food, so to speak.

How do you feel about food? Do you like to prepare dinner from the very beginning, or do you just pick something up from the store? What are your favorite foods? Is there something you don't like? Besides the stuff I'm allergic to, I try to eat pretty much everything. Except olives. I can't stand olives..!

Jo muutaman vuoden ajan olemme mieheni kanssa pyrkineet syömään terveellisesti. Meille se tarkoittaa tuoreita elintarvikkeita (niin vähän käsiteltyjä kuin mahdollista), runsaasti salaattia ja kasviksia, sekä mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa. (Emme esimerkiksi osta pakastekalaa, jos se on pyydetty toisella puolella maapalloa ja lennätetty sitten tänne. Ei vaikka se tarkoittaisi, että kalaa tulisi sitten syötyä harvemmin.)

Olen yliherkkä monille ruoka-aineille, mutta olen hitaasti totuttanut elimistöäni kestämään niitäkin ruokia, joita en ennen voinut syödä. Viime aikoina olen myös panostanut ruoan ulkonäköön; siihen, että jokainen annos näyttää houkuttelevalta hyvän maun lisäksi. Teen niin päivittäin - en ainoastaan viikonloppuina tai erityistilaisuuksissa. Vuodenvaihteessa päätin, ettei meillä myöskään enää syötäisi television ääressä. Se unohtui hyvin pian... No, meillä ei ole lapsia, joille huonot tavat tarttuisivat. Meillä ei myöskään ole juuri aikaa telkkarin katseluun, joten olen antanut itselleni luvan lipsua tästä.

Kuva 1 - Leivitettyä kyyhkynrintaa (tosi lähiruokaa, kun mies sen eilen pyydysti), uusia perunoita, sipulirenkaita, salaattia, kurkkua, kirsikkatomaattia ja punajuurta.
Kuva 2 - Ahomansikoita (olen saanut ne pysymään hengissä pihallamme, kun en tee niille mitään) ja raparperia (sain ystävältä, omani istutin vasta tänä keväänä). Mansikat menivät pakastimeen myöhempää herkuttelua varten, raparperista tein kiisselin.
Kuva 3 - Suosikkipizza-ainekset vaihtelevat. Tällä kertaa siihen tuli tomaattia, ananasta, fetaa, salamia, punasipulia, jauhelihaa ja juustoa. Ananasta on pakko olla ja olisi kivaa ostaa se tuoreena, vaan kun on vähän turhan kallista.
Kuva 4 - Menossa uuniin. Teen pizzapohjan itse. Haluaisin tehdä terveellisempää pizzaa (vaikka kasvisversion), mutta koska meillä tehdään pizzaa vain muutaman kerran vuodessa, puoliso ei suostu luopumaan salamista...
Kuva 5 - Keräsalaattia, kurkkua, kirsikkatomaattia, viinirypäleitä, mausteisia kanasuikaleita (itse maustettuja, ei niitä marinadisotkuja), riisiä, soijakastiketta ja tuoretta purjoa. Hyvä esimerkkiannos siitä, mitä meillä on tapana syödä arkisin.

Kuinka sinä suhtaudut ruokaan? Tykkäätkö valmistaa ateriat alusta loppuun itse, vai hankitko mieluummin jotain nopeaa valmiina? Onko sinulla lempiruokaa, tai jotain mistä et pidä? Yliherkkyyksistä johtuen vältän joitain aineksia, mutta muuten yritän olla kaikkiruokainen. Paitsi oliiveja en syö. Ne ovat kaameita..!

19 kommenttia:

  1. Hello Anna.
    Oh, I should not have gone into your blog right now ......
    Now I want pizza for dinner (smiles)
    Lovely with inspiration.
    Ønser you a good weekend.
    PS. are your dogs on your blog?
    Hanne Bente

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne Bente - I just added "Tags" on the right side of the screen; click on "doggies" and you will find posts where they are showing. There are also a lot of pictures of them in my old blog: http://lifebyansku.blogspot.com :)

      Poista
  2. Minä olen jo vuosia ollut kasvissyöjä, syön kylläkin kalaa. Tämä aiheuttaa joskus vähän säätämistä, kun muut perheessä syövät kaikkea. No, minä en tykkää äyriäisistä, oliiveja rakastan. Ja viikolla olen laiska kokki, mutta näin viikonloppuisin tykkään tehdä ruokaa. Ja nyt onkin ihan älytön nälkä, emme ole vieläkään syöneet ja tämä päivä taitaa kuulua niihin, kun juostaan nälkäisinä lähikauppaan ja otetaan vaan jotain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjailijatar - On meilläkin toki päiviä, jolloin syödään vain jotain nopeasti valmistettavaa. Sekin voisi olla (ja aika usein onkin) kuitenkin jotain suhteellisen terveellistä. Lisäksi meillä on tapana tehdä iso kattilallinen keittoa silloin kun tiedetään, ettei pariin päivään ole juuri aikaa kokkailla. Kevyttä ja taloudellista, eli kaksi kärpästä yhdellä iskulla...

      Poista
  3. Interesting to see all your dishes. I try to eat healthily as possible but it's not always easy. When I shop, I try to buy local produce or from France or from Europe if I have no choice. I (almost) don't buy cooked dishes. I prefer to make them and when I don't have time, I do simple meals. I prefer to cook on weekends or holidays because I have more time.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menthe Blanche - I grew up on a farm so I got very used to getting the dinner ingredients from our own field. Also, my Mum was a housewife and there was always supper prepared for us when we got home from school. We were spoiled... :D There was a point in my life when I did not eat healthy at all, but I have improved my habits a lot in the last few years. My dream is to have a house a little further from the centre of our town, so I could grow my own vegetables and such! :)

      Poista
  4. Good morning Anna.
    Thanks for viewing of your beautiful dogs.
    Can see that one is a hunting dog - maybe they do both?
    Love dogs .... can not live without ..... even has an allergy to them, ie. I have a flu-like symptoms all year ...... but never mind, I just have my dog.
    Wishing you a good Sunday :)
    Hanne Bente

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne Bente - Yes, both our dogs are hunting breeds. Well, our labrador is getting old (he's 13 already!) so we don't take him out on the fields that much anymore. But he is so disappointed if we leave him behind, we just have to take him for a hunt if only for an hour... :)

      Poista
  5. Hi Anna !

    I also try my best in eating healthy: I love salads and vegetables, and mainly, I love spending long times in the kitchen cooking. However, last year, I've eated really bad, as I was with my final project and I couldn't think in cooking (for what I mean for "bad" is a too much "pasta " with poor sauce).
    Now that I'm free again, I'm eating better. Processed food wasn't usual here in Spain when I grow up, it just started some years ago, so I'm not used to eat this things. However I always have a frozen pizza just in case, I arrive late from work or very tidy....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Txell - Like I said to Menthe Blanche, I grew up on a farm and was spoiled with fresh, nearby food. The older I get the more healthy I want to eat, and I absolutely love all kinds of vegetables. Hopefully I'll have my own little vegetable garden some day!

      Poista
    2. You was so lucky ! I also will like to have my piece of land to cultivate vegetables !

      Poista
  6. Ansku,
    I hate olives, too!
    I try to prepare fresh food, even if it's simple. Which is what my kids prefer anyway. I don't spend lengthy time in preparation, rarely so I. I don't have the time or energy for that.
    But I agree in making a pretty plate. It makes food more palatable and adds to the experience, beauty! Which is exactly what you have managed to create.
    I also recently was given a set of white dishes, and I realize that food looks SO much better on simple white dishes.
    Off to make breakfast!
    And for the record, I believe my kids are the greatest teachers of all! They inspire me and teach me soothing every single day. :)
    Love
    Rachel

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rachel - Phew, I thought I was the only one to hate olives! I should definitely try and get used to them - I hate being picky...
      And I so get what you said about white dishes! We have a set of yellow dishes that we've been given as gifts for our engagement, wedding etc. I've grown so tired of them already and now I'm dreaming of simple white plates. I just don't like buying new stuff that I don't really _need_ but perhaps if I (accidently, of course) dropped some of the plates... you know... ;)

      Poista
  7. Meillä syödään kesäisin tosi paljon pelkkiä salaattiruokia, tietty grillilihat silloin tällöin. Ja muutenkin lisuukkeena on vain salaattia ei esim.perunaa tai kastikkeita. Mutta kyllä menee einesruatkin lisukkeina, aina ei vain kerkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johki - Aika harvoin meilläkin on nykyään perunoita; ei siksi että mitenkään välteltäisiin niitä, vaan ihan sen takia, ettei ole aikaa odotella niiden kypsymistä. Samasta syystä meillä kokataan usein myös pakastekasviksia tuoreiden sijaan; arjessa ei kerta kaikkiaan ehdi alusta asti tuoreista valmistamaan. Salaattia sen sijaan meillä on ihan aina, paitsi jos syödään keittoruokaa. :)

      Poista
  8. Hah! Kävin lukemassa tämän lauantaina - ja tilasin salamipizzaa...Oli hyvää, mutta suolaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaanuliina - Myönnetään, salami kyllä sopii pizzaan... Joten mies pitäköön vielä siitä kiinni :D

      Poista
  9. Taivaallisen näköisiä annoksia!

    Meillä tv:n ääressä syöminen karsiutui tosiaan lapsiin. Iltapalaa syödään kahdestaan sohvalla, kun pienet jo nukkuvat. Mutta kun aiemmin ajattelin, että näin tehtäisiin juurikin siksi, ettei kukaan ota vaikutteita, nyt kun asiaa mietin, tajuan, että niin on käynyt ihan puhtaasti käytännön syistä. Ruokapöydän alta on helppo siivota kaikki sinne aterialla tippuneet hilppeet...:D

    Meillä syödään tosi "perus kotiruokaa", välillä tylsyyteen asti. Ihanne olisi tuo ruoan valmistaminen alusta loppuun itse, mahdollisimman hyvistä ja puhtaista raaka-aineista, mutta tunnustan, että etenkin näin maanantai lounailla meillä syödään usein kaupan valmiita tai puolivalmiita eineksiä...:/

    (Maratonkommentin lopussa tunnustan vielä, että olen nirso monille ruoka-aineille, nuo mainitsemasi oliivit mukaanlukien. Mutta vanhemmiten olen oppinut sietämään ja jopa tykkäämään monesta sellaisesta, mikä lapsena ja nuorena olisi ollut ehdoton ei. Tämä nirsoilu on selvästi myös periytynyt Leijonamieleen...:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olina - Meillä on onneksi nuo kaksi elävää pölynimuria, jotka hamuavat pienimmätkin lattialle tipahtaneet muruset mistä tahansa...
      Kuten tuossa jo Johkille kommentoinkin; meillä käytetään usein pakastekasviksia. Arkisin (ja harmillisen usein viikonloppuinakin) on niin kiire, että tuoreden kasvisten valmistelu veisi aivan liikaa aikaa. Joskus toki eineksiäkin eksyy meillä pöytään (täydellisiä ei olla, eikä kai tarvitsekaan), mutta hyvin harvoin. Joskus jos saan sen kasvimaan ja leivinuunin, alkaa meidän huushollissa sellainen ruokailottelu ettei paremmasta väliä! :)

      Poista

Take your time.