sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

There's coffee - and then there's coffee
I love weekend coffee moments. Yes, the weekend ones. We do not drink a lot of coffee during weekdays because we're rarely home at the same time. If we happen to be home together, we may set up the coffeemaker a couple of times a week to have a cup or two of good old regular coffee. Which is nice, of course.
Rakastan viikonloppujen kahvihetkiä. Niin, nimenomaan viikonloppujen. Emme juo kovinkaan paljon kahvia arkisin, kun harvemmin osumme kotiin yhtä aikaa. Jos satumme molemmat olemaan kotona, saatamme pari kertaa viikossa keittää yhden-kaksi kuppia ihan tavallista kahvia. Se on toki mukavaa.

But in the weekends it is special, you know. We have an espresso machine and I have slowly but surely taught myself to make perfect coffee. (I'm pretty good with latte already, lately I've been practising for the ultimate cappucino.) Any of you who have an espresso machine know that making coffee with it is not a two minute deal. That's why we only have time for it on the weekends. But even though it's quite a process, I love it. Adding the fresh water, choosing your favorite coffee brand, warming the cups before filling them with this dark, foamy bliss (oh yes, you do warm the cups, how exquisite is that!) Not even the milk is poured in from the carton; it is either steamed or foamed first.
Viikonloppuisin kahvittelussa on kuitenkin jotain erityistä. Meillä on espressokone ja olen hitaasti, mutta varmasti opetellut täydellisen kahvin valmistamista. (Teen jo melkoisen hyvää lattea, nyt on treenissä cappucino.) Kaikki, joilta espressokone löytyy, tietävät, ettei homma hoidu parissa minuutissa. Siksi meillä on sille aikaa lähinnä vain viikonloppuisin. Vaikka kahvinvalmistus onkin silloin pitempi prosessi, pidän siitä. Lisätään raikasta vettä, valitaan lempikahvilaatu, lämmitetään kupit ennen kuin täytetään ne tuolla tummalla, vaahtoavalla juomalla (kyllä vaan, kupit tosiaan lämmitetään ensin, kuinka hienostunutta!) Maitoakaan ei kaadeta sekaan suoraan tölkistä, vaan se täytyy ensin höyryttää tai vaahdottaa.

As I sit there, in the *coffee patio*, sipping pure velvet - not even the machine clean up operation bothers me. (I think it bothers my husband, though. That's why whenever I suggest he learned to use the machine, he takes me to a cafè instead...)
Kun sitten istun *kahvihuoneessani* siemailemassa samettista cappucinoa, ei edes koneen puhdistusoperaatio vaivaa. (Miestäni se taitaa kyllä vaivata. Aina kun ehdotan, että hänkin opettelisi koneen käytön, hän vie minut kahvilaan...)

16 kommenttia:

 1. Aah, tunnen kahvin tuoksun nenässäni... Minä olen paatunut kahvin suurkuluttaja. Tavallista kahvia, maitoa reilusta muttei liikaa, ilman sokeria.
  Viikonloppuaamuina keitän tavallisesti kahdet aamukahvit. Toiset sitten, kun ensimmäisten juomisesta on kulunut noin tunti-puolitoista.
  Arkisin lähden liikkeelle yhden reilun kupin taktiikalla.
  Jos kello ei olisi niin paljon kuin se nyt on, lähtisin tästä paikasta keittämään kahvit :D Nyt täytynee tyytyä vaikkapa kupilliseen kaakaota...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellis - Minä taas olen kausiluontoinen kahvinjuoja. Joskus menee monta viikkoa, etten juo ollenkaan. Nyt on menossa sellainen kausi, että juon kolmisen kuppia päivässä. Äiti keittää maailman parasta pannukahvia! ;)

   Poista
 2. I am a coffee girl, but nothing special...just coffee with an italian old coffee maker.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ibb - I drink coffee, tea or cocoa, depends on what mood I'm in. Sometimes I don't drink coffee for weeks, at the moment I'm having about 3 cups a day :)

   Poista
 3. WE have the same "retuals" in the weekends! ...exept that ( lazy me) I haven't learned how to use it .... it's so much better when He makes coffee for me ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. demie - There was a time when I was annoyed when I always had to be the one to use the espresso machine... But now I'm discovering "cappucino art"; the pretty images that are created on top of the foamed milk. Can't wait for next time to practise! :D

   Poista
 4. Oi mitä luksusta, kahvikone ja kaikkea. Sillä tehty kahvi on varmasti jotain ihan muuta kuin tuo suodatinkahvi. Vaikka on sekin hyvää. Mutta jos saa sellaista oikein tehtyä kahvia, herranjestas, nam. Minä tarvitsen aamukahvin, muu ei ole pakollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailijatar - Hyvät puolensa ja omat makuvivahteensa on espressossa, suodatin- ja pannukahvissakin. Välillä tekee mieli ihan peruskahvia, varsinkin nyt kun on oppinut maistelemaan eri merkkien eroja (huh, viisi vuotta sitten olisin nauranut rähmäisesti jos joku olisi selittänyt mulle jotain kahvin tai viinin makunyansseista...)

   Poista
 5. Mahtavat vaahdot! Minullakin oli espressokone, mutten jaksanut maitoa vaahdottaa kun muutaman kerran, sitten lämmitin sen vaan mikrossa. Mutta hyvää se oli kun oli oikein väsynyt niin pieni kuppi tujua espressoa herätti mukavasti. Kone oli halvemmasta päästä, niinpä sen teho hiipui. Ehkä pitäisi ostaa uusi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johki - Ongelma on just tuossa vaahdossa, kun sen nimenomaan ei pitäisi näyttää tuolta... Tuossa on liian suuria kuplia, sen pitäisi olla sellaista samettisen tasaista mikrovaahtoa. (Arvaa kuinka työkaverit on nauraneet mulle näitä juttuja selittäessäni!) Meillä kai on ihan kohtalainen peruskone (Kenwood), mutta höyryvaahdotin vois olla parempi. Tuntuu, että se puskee sitä höyryä vähän epätasaisesti.

   Niin ja minäkin olen joskus lattea tehdessä oikaissut lämmittämällä maidon mikrossa... ;)

   Poista
 6. Cappucino... nam! Ei ole kuin moccamaster, ei saa kotona cappucinoa mutta jos osuu sopivaan kahvilaan niin valitsen sen.

  Kirsikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsikka - Minä olen tähän asti vannonut latten nimeen, mutta nyt on tosiaan tää cappucinokausi menossa. Paljas espresso on vielä mulle vähän liian tujua... Makumieltymykset vaihtelee! :)

   Poista
 7. Nautinnollisia kahvihetkiä! Minulla ei tuota ihanaa ekspressokonetta (vielä) ole, vaikka olenkin varsinainen kahvinlatkija :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kati - Lämpimästi suosittelen tätä konetta! Se ei käy kiireiselle kahvinkeittäjälle, mutta nautiskelijoille on omiaan. :)

   Poista
 8. Ihania kuvia!! Kahvista en sano mitään....yöks:)

  Tulehan arvontaani!

  VastaaPoista
 9. Did you know you can shorten your links with AdFly and earn cash from every click on your short urls.

  VastaaPoista

Take your time.