lauantai 17. maaliskuuta 2012

To make it all better
Yesterday I was ill and stayed home. It's weird how your mind turns blue, too, if your body isn't feeling well. Here I was, having a stomach ache, feverish, seeing the beautiful sun through the window, watching TV (there was absolutely nothing on), having too much time to think about silly negative things in my life. By the evening I was feeling so crappy and sorry for myself, I even snapped at my dear husband for no reason. I love him for seeing through it and not giving into a fight.
Eilen olin kipeä ja vietin päivän kotona. Hassua, kuinka mielikin muuttuu harmaaksi, kun keho ei ole voimissaan. Täällä siis murjotin kuumeineni ja vatsanpuruineni, katselin (likaisten) ikkunoiden läpi upeaa auringonpaistetta, tuijotin telkkaria (josta ei näkynyt mitään järkevää) ja käytin aivan liikaa aikaa miettimällä muka niin monia negatiivisia asioita elämässäni. Iltaan mennessä olo oli jo niin kurja, että äyskähdin miehelleni ihan turhasta. Ihana kun on, ei lähtenyt riitaan mukaan.

This morning I decided to make it up both to him and myself and started baking as soon as I got up. I mean, who doesn't like fresh, hot bread straight from the oven?
Tänä aamuna päätin hyvittää kaiken hänelle ja itsellenikin ryhtymällä leipomaan heti kun sain silmät auki. Kuka nyt ei tykkäisi uunituoreesta leivästä?

YEAST BREAD

2,5dl water
11g dry yeast (or 30g fresh)
1 teaspoon of salt
1 tablespoon of syrup (or 2 teaspoons of sugar)
0,25dl vegetable oil
6dl yeast bread flour (you can also use regular wheat flour)

If you are using fresh yeast, mix it with warm (37C) water with salt and syrup/sugar. If you use dry yeast, mix it with a part of the flour, then stir it well into warm water (42C) with salt and syrup/sugar.
Add flour until you have about half of it left. Give the dough a good stir. Then add the rest of the flour and finally the vegetable oil. Set the dough into a warm place and cover with a kitchen towel until it has doubled it's size. Work it into a round bread, cut decorations with a sharp knife and let stay under the towel for about 10 more minutes. Bake in the oven in 200 degrees Celcius for 20-25 minutes.

HIIVALEIPÄ

2,5dl vettä
11g kuivahiivaa (tai 30g tuoretta)
1tl suolaa
1rkl siirappia (tai 2tl sokeria)
0,25dl öljyä
6dl hiivaleipäjauhoja (voit käyttää myös vehnäjauhoja)

Jos käytät tuoretta hiivaa, sekoita se lämpimään (37C) veteen suolan ja siirapin/sokerin kanssa. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se osaan jauhoja ja lisää sitten lämpimään (42C) veteen suolan ja siirapin/sokerin kanssa.
Lisää taikinaan jauhoja, kunnes niitä on noin puolet jäljellä. Sekoita taikinaa tässä vaiheessa kunnolla. Lisää sitten loput jauhot ja viimeisenä öljy. Anna kohota lämpimässä paikassa liinan alla, kunnes taikina on paisunut kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta pyöreä leipä, koristele tekemällä viiltoja terävällä veitsellä ja kohota liinan alla vielä kymmenisen minuuttia. Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia.

18 kommenttia:

 1. Meille naisilla kuuluu olla aina muutama jurnustus päivä kuukaudesssa. Ne miehet kestää sen, hyvitys on aina mukavaa vaikka tuoreen leivän kanssa. Maijukin on ollut apealla mielellä, onko musta enää uuden työn aloittamiseen alalla joka ei ole niin mun, mies kannustaa ja uskoo että minusta on.

  Mukavaa ja aurinkoista lauantaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. maiju - Ailahtelevaisuus on naisten etuoikeus... Meillä ainakin mies on tainnut tottua siihen. Yritän kyllä hyvittää pahan tuuleni, jos sorrun valittamaan turhasta.

   Kovasti tsemppiä siihen uuteen työhön! Ihminen pystyy melkein mihin vaan, jos tahtoa ja tukea riittää. Kuka tietää, ehkä siitä vielä tulee juuri "se sun juttu"!

   ps. Kiva kun olet tullut takaisin! :)

   Poista
  2. Kiitos tsemppauksesta, sitä tarvitsen tämän uuden työ-/elämänvaiheen alla.
   Tuo kahvittelu on teillä ihanaa, pidä siitä kiinni :)

   Lunta oli Männiköllä 30-40 cm tiellä, tietä on vielä mökille lumen peitossa ainakin 1km. Odotetaan pääsiäistä, jos vaikka sulais siihen mennessä.

   Poista
 2. Tuore leipä on parasta,nam! Toivottavasti voit jo paremmin. Ja välillä on vaan paikallaan synkkäillä, sieltä on niin hyvä sitten taas nousta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu - Tuoretta leipää voisi syödä loputtomiin... Kyllä täällä ollaan jo iloisemmalla mielellä!

   Poista
 3. Ai miten ihanan näköinen leipä :P Nam... ja voi sulaa...
  Kyllähän tuolla nyt hyvittää parikin äyskäisyä ;)

  Kirsikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsikka - Hyvittää, hyvittää, eikä itsekään jaksa olla huonolla tuulella herkkuja syödessä!

   Poista
 4. I hope you really feel better today. It's true when the body is sick, there are sad thoughts in the head sometimes...
  I can almost smell the aroma of your bread! I love the smell of freshly baked bread. Have a nice weekend Anna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menthe Blanche - Thank you, I'm quite alright now! I hope your weekend has been filled with happiness :)

   Poista
 5. Voi.. Tuo on niin uskomattoman ihana näky! Lämmintä, tuoretta leipää <3<3<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kati - Siihen ei vaan kyllästy ikinä! :)

   Poista
 6. Ihania kuvia! Tuore leipä hyvittää monta murhetta ja äyskintää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanelia ja kardemummaa - Jos olisin leipomossa töissä, olisin varmaan koko ajan pelkästään hyvällä tuulella... ;)

   Poista
  2. Mä olin kirjoitusten jälkeen leipomossa, pitkän kesätyöpätkän. Kaikkeen makeaan ehdin kyllästyä, myös pasteijoihin, mutta leipään en:)

   Poista
 7. Really looks a great moment after storm. Looks really nice and tasty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ibb - Thank you, I actually made two of these; one in the freezer for later :)

   Poista
 8. Dear Anna, if I come and visit one day, would you cook for me?
  I have been so busy with life (all good) so haven't made time to read my fave blogs.... but I will hurry slowly soon.
  And a friend made me my blogged bread from only yeast and organic flour- amazing!
  see you soon xx

  VastaaPoista

Take your time.