torstai 26. heinäkuuta 2012

Doing the dishes - at the summer cottage

Cooking wonderful meals at the cottage also means someone has to do the dishes. It's a whole different thing when you're out in the nature with no running water (unless you decide to run while carrying the bucket). First you need to pick up some wood and carry it to the sauna cabin. Then you light the fire on the sauna stove that heats up the water in the boiler. Oh yeah, there is no water in the boiler unless you carry it, so off you go! Up and down the cabin stairs to the lake and back, until there is enough of it. When the water is hot enough, you run back to the cottage to get the dirty dishes. On the cabin stairs you can enjoy the sun at the same time. Or the rain. Or the mosquitos. No matter what the weather, I like this routine. I like how it makes you appreciate water, and think about how much we waste it back home. I also realise it's only possible when you're on vacation. You would never have the time for all the necessary chores, if you had to go to work. I may have to buy a lottery ticket again...

Näitä mahtavia aterioita kokatessa syntyy tiskiä, ja sehän tarkoittaa jotain ihan muuta kuin kotosalla. Juoksevan veden puuttuessa jonkun on toimitettava tiskikoneen virkaa, eikä se ole ihan yksinkertaista. Ensin kannetaan saunalle puut ja laitetaan kiukaaseen tulet, jotta vesi lämpenisi. Vettähän ei tipu sinne taivaasta, vaan sekin on kannettava. Ylös alas portaita pitkin rantaan, ja uudestaan, kunnes vesi riittää. Kun se on kuumaa, ravataan edestakaisin mökillä hakemassa ne astiat. Saunamökin portailla tiskatessa voi samalla nauttia auringosta, tai ehkä sateesta, ja ainakin ihan varmasti hyttysistä. Olivat olosuhteet mitkä hyvänsä, pidän tästä rutiinista. On hyvä oppia arvostamaan vettä, ja huomata kuinka paljon sitä kotona tuhlataan. Ymmärrän kyllä, ettei työelämäni puitteissa tällainen olisi oikein mahdollista. Kaikille mökin pakollisille askareille ei yksinkertaisesti olisi aikaa, jos nykyistä työtäni ajatellaan. Täytyy kai laittaa taas lotto vetämään...

6 kommenttia:

 1. Niinpä, sen takia me käytämmekin möksälle kertakäyttöastioita ja tiskataan vasta illalla kerääntyneet astiat. Askareita on enemmän mökillä silloin kun sisään ei tule vettä eikä sitä voi kaataa viemäriin.
  Mutta juuri arikset työt rentouttavat ainakin kun on lomalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. maiju - Mekin käytimme kertakäyttöastioita yhtenä päivänä, kun tuli lisäksemme vielä pari mökkivierasta ja tehtiin pikaista suupalaa. Mutta periaatteessa yritän aina pysytellä oikeissa astioissa, ja jos oma mökki olisi niin toivoisin niitä käyttäväni. Tosin kaatosateella tai hyytävän kylmällä ilmalla ei ole kovin mieltäylentävää aloittaa tiskausoperaatiota... :D Pitäisi kehittää hyvä tiskauspiste silloinkin, kun ei ole juoksevaa vettä käytössä. (Mullahan on hyvää aikaa suunnitella, kun varmastikaan omaa mökkiä ei tule vielä vuosikausiin...) :)

   Poista
  2. Hei Anna V. meille mökki tupsahti. Ei tykätty 23v-34v tästä paikasta yhtään, käytiin jokus appivanhemmpia moikkaamassa. Vietimme silloin lasten kanssa lomat maatilamajoituksissa, Äännekoskella oli kiva paikka jossa olimme 11 vuotta. Mutta elämä muuttuu ja ukkelin veli kuoli ensin sitten seuraavana vuonna isä. Tämä appeni oli testamentannut tämän Männiköllä miehelleni ja lapsillemme, niin sitä vain oli pakko ruveta tykkäämään ja veihän se lopulta sydämemme.

   Poista
  3. Minä olen aina tykännyt mökkeilystä, vaikka muistan lapsuusiältä vain muutamia, hyvin harvinaisia mökkikokemuksia. Omaan mökki(haave)maisemaani kuuluu olennaisesti järvi; varmaan siksi, että olen kasvanut järven rannalla. Ihanaa, ettei tuo teidän mökki jäänyt käyttämättä! Valitettavan usein sellaisiakin tapauksia näkee, että kaunis paikka on rapistunut käytön ja huolenpidon puutteesta.

   Poista
 2. Nämä puhteet kuuluvat mökkielämään - ja kumma kyllä useimmat niistä pitävätkin, minä mukaanlukien. En oikein osaisi kuvitella itseäni sellaiselle mökille, joka olisi varusteltu lattiasta kattoon samoin mukavuuksin kuin koti. Mökkielämä on ihanaa! Kivoja hetkiä sinne teidän paratiisiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellis - Tästä on usein juteltu kavereitten kanssa; jos oman mökin ostaisin, sinne ei ikimaailmassa tulisi esim. suihkua tai sisävessaa. Puhumattakaan tiskikoneesta! Kyllä mökin pitää olla mökki; huvilat on sitten kokonaan oma kategoriansa. :)

   Mökkielämä OLI ihanaa, tultiin sieltä pois jo perjantaina. Nyt vasta jaksan enemmän näitä kuvia ja juttuja postailla, viime viikolla ei ehtinyt kuin pikaisia kännykkävilauksia näyttämään! :)

   Poista

Take your time.